Welkom bij Huisartsenpraktijk Kolderveen

Van harte welkom op de website van:
Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Kolderveen

Via deze website willen wij u graag informeren over onze praktijk.
U kunt via de verschillende menu’s veel vinden over onze praktijkorganisatie.
Ook informatie over onze apotheek en de avond- nacht en weekenddiensten kunt u op onze website lezen.

Wij hopen dat u na het lezen van de teksten op onze website voldoende over onze praktijk weet.
Mocht u echter belangrijke gegevens missen, dan horen wij dat graag.

Huisartsenpraktijk Kolderveen
Kolderveen 7 7948 NG Nijeveen

Veelgestelde vragen

Worden de kosten voor aanvullend onderzoek vergoed?
De kosten voor door de huisarts aangevraagd onderzoek zoals röntgenfoto’s, bloedonderzoek, kweken, huidweefsel dat voor pathologisch onderzoek naar het laboratorium gaat en een uitstrijk van de baarmoederhals buiten het bevolkingsonderzoek om, worden door de instantie waar het onderzoek wordt uitgevoerd gedeclareerd bij de zorgverzekeraar en vallen onder het eigen risico. Dit onderzoek is dus geen onderdeel van het consult bij uw huisarts.

Dit geldt ook voor holteronderzoek dat wordt ingezet om hartritmestoornissen op te sporen. De apparatuur wordt weliswaar  in de huisartsenpraktijk aangebracht, echter dit valt niet onder de huisartsenkosten. Iedere zorgverzekeraar hanteert hiervoor een eigen tarief, gemiddeld ligt dit ongeveer rond de 150 euro. Het onderzoek valt onder het eigen risico.

Is het zinvol om bij mannen aan vroegdiagnostiek te doen middels de PSA test?
Als u de assistente vraagt om de PSA te laten meten dan zal zij u zeer waarschijnlijk naar het spreekuur van de arts verwijzen. Dit komt omdat er nogal wat haken en ogen zitten aan het laten bepalen van de PSA waarde. Zo is de test niet 100% betrouwbaar (ook met een normale waarde kun je prostaatkanker hebben en een verhoogde waarde kan ook andere oorzaken hebben dan prostaatkanker) . Ook is het zo dat de meeste mannen met prostaatkanker hier nooit in hun leven last van zullen krijgen.

Voor een kleine groep mannen kan de vroegdiagnostiek van prostaatkanker echter wel winst opleveren. Door vroege behandeling kan soms erger voorkomen worden. Bij mannen bij wie prostaatkanker veel in de familie voorkomt is het mogelijk zinvol om eens in de 2 jaar een PSA bepaling te laten doen. De leeftijd om hiermee te beginnen zal in overleg met de huisarts worden bepaald (vaak vanaf 50 jaar).
Vanwege genoemde haken en ogen bestaat er ook geen bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker. De nadelen zijn groter dan de voordelen.

De huisarts kan samen met u een individuele afweging maken of een PSA bepaling voor u zinvol kan zijn. Wordt er besloten tot een PSA onderzoek dan zal de huisarts ook vaak naar de prostaat voelen (dit gaat via de anus).

Meer informatie kunt u vinden op:  https://keuzehulpen.thuisarts.nl/testen-op-prostaatkanker