PSA-diagnostiek – Huisartsenpraktijk Kolderveen – Nijeveen

Van harte welkom op de website van:
Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Kolderveen

Via deze website willen wij u graag informeren over onze praktijk.
U kunt via de verschillende menu’s veel vinden over onze praktijkorganisatie.
Ook informatie over onze apotheek en de avond- nacht en weekenddiensten kunt u op onze website lezen.

Wij hopen dat u na het lezen van de teksten op onze website voldoende over onze praktijk weet.
Mocht u echter belangrijke gegevens missen, dan horen wij dat graag.

Huisartsenpraktijk Kolderveen
Kolderveen 7 7948 NG Nijeveen

PSA-diagnostiek

Is het zinvol om bij mannen aan vroegdiagnostiek te doen (de PSA test)?

Als u de assistente vraagt om de PSA te laten meten dan zal zij u zeer waarschijnlijk naar het spreekuur van de arts verwijzen.

Dit komt omdat er nogal wat haken en ogen zitten aan het laten bepalen van de PSA waarde.

Zo is de test niet 100% betrouwbaar (ook met een normale waarde kun je prostaatkanker hebben en  een verhoogde waarde kan ook andere oorzaken hebben dan prostaatkanker) .

Ook is het zo dat de meeste mannen met prostaatkanker  hier nooit in hun leven last van zullen krijgen.  Het weten dat je kanker hebt, en de behandeling levert dan geen gezondheidswinst op. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mannen in deze groep , doordat ze weten kanker te hebben, een minder prettig leven hebben.

Voor een kleine groep mannen kan de vroegdiagnostiek van prostaatkanker echter wel winst opleveren. Door vroege behandeling kan soms erger voorkomen worden.

Bij mannen bij wie prostaatkanker veel in de familie voorkomt is het mogelijk zinvol om eens in de 2 jaar een PSA bepaling te laten doen.  De leeftijd om hiermee te beginnen, wordt in overleg met  u,  door de huisarts bepaald (vaak vanaf het 50e jaar)

Vanwege deze haken en ogen bestaat er ook geen bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker. De nadelen zijn groter dan de voordelen.

De huisarts kan samen met u een individuele afweging maken of een PSA bepaling voor u zinvol kan zijn. Wordt er besloten tot een PSA onderzoek dan zal de huisarts ook vaak naar de prostaat voelen (dit gaat via de anus).

Meer informatie kunt u vinden op:  https://keuzehulpen.thuisarts.nl/testen-op-prostaatkanker